facebook

Ρομποτική, 3D-Printing και STEM: Εισαγωγή στην Εκπαίδευση

Εκπαιδευτική Ρομποτική Σεμινάρια | Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), το Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής και η ACTA – Τεχνοβλαστός ΑΠΘ, ανακοινώνουν την έναρξη του Προγράμματος Δια Βίου Εκπαίδευσης:

«Ρομποτική, 3D και STEM: Εισαγωγή στην Εκπαίδευση»

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πτυχιούχους ΑΕΙ-ΤΕΙ, που θέλουν να επιμορφωθούν στο αντικείμενο της διδασκαλίας της ρομποτικής, της τρισδιάστατης εκτύπωσης και του STEM στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 11/10

Γιατί Εκπαιδευτική Ρομποτική σήμερα

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και η είσοδός της στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου επιτάσσει την εξοικείωση μαζί της. Απαιτεί την κατανόησή της με σκοπό η χρήση της να γίνει αποτελεσματικότερη. Το γεγονός αυτό κάνει την επιστήμη της ρομποτικής, η οποία αποτελείται από αυτοματισμούς και πληροφορική, απαραίτητο εφόδιο των μαθητών ήδη από τα χρόνια της δημοτικής εκπαίδευσης. Έτσι, δημιουργείται μια ανάγκη για πλήρως καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό σε αυτό το επιστημονικό πεδίο. Το πρόγραμμα αυτό παρέχει στον εκπαιδευτή τα εφόδια για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.  Με το προφίλ που δημιουργεί, θα καλύπτει τις τρέχουσες κοινωνικές ανάγκες στον τομέα της σύγχρονης εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό για περισσότερους από 11.000 αδιόριστους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι, επίσης, σημαντικό για περισσότερους από 15.000 αδιόριστους εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και για εν ενεργεία διορισμένους εκπαιδευτικούς που σήμερα στην Ελλάδα ξεπερνούν τους 150.000.

Εκπαιδευτική Ρομποτική με αναγνωρισμένους Καθηγητές

1. Δρ.Χρήστος Δρόσος, μέλος Ε.Δ.Ι.Π. ΠΑΔΑ, Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής με αντικείμενο τον προγραμματισμό και τον σχεδιασμό αλγορίθμων. Διαθέτει πολυετή πείρα στην διδασκαλία διαφόρων περιβαλλόντων προγραμματισμού και στις μεθόδους δομημένου κώδικα προγραμματισμού. Το επιστημονικό του πεδίο περιλαμβάνει τον προγραμματισμό κίνησης μικρο-ρομποτικών οχημάτων και σχεδιασμό αλγορίθμων για έλεγχο ρομποτικού σμήνους.

2. Δρ.Ευάγγελος Παπακίτσος, μέλος Ε.Δ.Ι.Π. ΠΑΔΑ, Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, με αντικείμενο τις νέες τεχνολογίες στην πληροφορία και τις επικοινωνίες (Τ.Π.Ε). Έχει πολυετή πείρα διδασκαλίας στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε θέματα εφαρμογών πληροφορικής και στις θεωρίες μάθησης για την εκπαίδευση στις θετικές επιστήμες, ενώ επίσης έχει ασχοληθεί με ποικίλα διδακτικά μοντέλα.

3. Δρ.Δημήτριος Παπαχρήστος, μέλος Ε.Δ.Ι.Π. ΠΑΔΑ, Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, με αντικείμενο τον σχεδιασμό μοντέλων για την εκπαίδευση της ρομποτικής και των αυτοματισμών. Διαθέτει πολυετή πείρα σε θέματα σύγχρονων τεχνολογικά εφαρμογών, τεχνητής νοημοσύνης και σχεδιασμού αλγορίθμων για ρομποτικές εφαρμογές.

4. Δρ.Ιωάννης Ψαρομήλιγκος, Καθηγητής ΠΑΔΑ, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, με αντικείμενο τον αντικειμενοστραφή προγραμματισμό και την μοντελοποίηση, την ανοικτή και από απόσταση εκπαίδευση, την ανάπτυξη εκπαιδευτικού λογισμικού και τον προγραμματισμό πολυμέσων. Διαθέτει πολυετή πείρα από δίκτυα υπολογιστών και μεταφορά δεδομένων μέσω πρωτοκόλλων επικοινωνίας. Επίσης έχει μεγάλη εμπειρία σε εφαρμογές ηλεκτρονικών πλατφορμών διδασκαλίας μέσω ίντερνετ και στην διδασκαλία του προγραμματισμού και του σχεδιασμού βάσεων δεδομένων.

5. Δημήτριος Πυρομάλης, Επ. Καθηγητής ΠΑΔΑ, Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, με αντικείμενο τα συστήματα CAD/CAM, τα συστήματα μεταφοράς δεδομένων, τους μικροεπεξεργαστές και την σχεδίαση μέσω 3D εκτυπωτών. Έχει συγγράψει βιβλία και εκπαιδευτικά εργαλεία για τα ανωτέρω αντικείμενα διδασκαλίας και έχει πολυετή εμπειρία στον σχετικό χώρο.

6. Αβραάμ Χατζόπουλος, Λέκτορας ΠΑΔΑ, Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, με αντικείμενο την εκπαιδευτική ρομποτική και τις εφαρμογές μεθοδολογιών STEM (Science Technology Engineering and Mathematics). Διαθέτει πολυετή εμπειρία στον σχεδιασμό ρομποτικών συστημάτων και μάλιστα σε διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας. Έχει δημιουργήσει εκπαιδευτικά εργαλεία για την διδασκαλία της ρομποτικής και της Μηχατρονικής από μικρές φορητές και πολυχρηστικές συσκευές έως σύνθετους ρομποτικούς ρομποτικούς βραχίονες.

Η διάρκεια του προγράμματος 

Εκπαιδευτική Ρομποτική Σεμινάρια | Η χρονική διάρκεια του Προγράμματος είναι 28 εβδομάδες (7 μήνες), με 310 ώρες διδασκαλίας που μαζί με την προσωπική μελέτη των εκπαιδευομένων αντιστοιχούν σε 20 ECTS. Οι πρώτες 5 ενότητες καλύπτουν 60 ώρες ασύγχρονης εκπαίδευσης η καθεμία, ενώ τις τελευταίες 10 ώρες γίνεται εργαστηριακή εφαρμογή (workshop) στο Πανεπιστήμιο με μεθόδους σύγχρονης (live streaming) εξ αποστάσεως παρακολούθησης. Η παρακολούθηση, λοιπόν, περιλαμβάνει 310 ώρες αποκλειστικά εξ αποστάσεως και ασύγχρονη παρακολούθηση με βιντεο-διαλέξεις. Με την εν λόγω διδακτική μέθοδο, οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στο Πρόγραμμα σε όποιο μέρος της Ελλάδας κι αν βρίσκονται.

Κόστος Συμμετοχής:

Τα δίδακτρα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανέρχονται σε 500 ευρώ. Η καταβολή του ποσού μπορεί να γίνει σε δύο ισόποσες δόσεις. Για τους εκπαιδευόμενους που θα καταβάλλουν ολόκληρο το ποσό πριν την έναρξη των μαθημάτων και τις ειδικές κατηγορίες ανέργων, θα ισχύσει έκπτωση 10% (τελική τιμή: 450 ευρώ). Ειδικά πακέτα τιμής για πολυμελή τμήματα.

Υποβολή Αιτήσεων:
Δηλώστε το ενδιαφέρον σας ανά πάσα στιγμή μέσα από τη φόρμα που θα βρείτε στη δεξιά πλευρά της παρούσας σελίδας και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας για τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την ACTA στο τηλέφωνο 210 7239770 και μέσω mail στο robotics@acta.edu.gr.

Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Προγράμματος Δρ. Μιχαήλ Γ. Παπουτσιδάκης Αναπληρωτής Καθηγητής & Αναπληρωτής Πρόεδρος Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης & Παραγωγής ΠΑΔΑ

Το αντικείμενο του προγράμματος είναι να καταρτίσει και να επιμορφώσει τους εκπαιδευόμενους στο επιστημονικό πεδίο της τεχνολογίας, του προγραμματισμού και της ρομποτικής και επίσης στις μεθοδολογίες εκείνες που επιτρέπουν στις επιστήμες αυτές να αποτελέσουν αντικείμενο διδασκαλίας.

Ο πρωταρχικός στόχος του προγράμματος είναι να καταστήσει τα στελέχη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ικανά να μεταφέρουν την τεχνογνωσία και τις θεμελιώδεις αρχές της ρομποτικής και του STEM στα σχολεία.

Επιπλέον, η τρισδιάστατη εκτύπωση και οι τεχνολογικές μέθοδοι της, όπως και η εκπαίδευση πάνω στις κατασκευαστικές της εφαρμογές, ολοκληρώνει το περιεχόμενο της εκπαίδευσης.

Με τον τρόπο αυτό πιστεύεται ότι το προτεινόμενο πρόγραμμα θα βοηθήσει την διάχυση της γνώσης που υπάρχει στο πανεπιστημιακό περιβάλλον του ΠΑΔΑ και θα μεταφερθεί η τεχνογνωσία σε μικρότερες ηλικιακά ομάδες, κάτι το οποίο θα έχει σημαντικό κοινωνικό όφελος. Ο ενδιάμεσος κρίκος μεταφοράς τεχνογνωσίας ανάμεσα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε κατώτερα επίπεδα εκπαίδευσης, θα είναι όλοι οι αποφοιτήσαντες εκπαιδευόμενοι του προτεινόμενου προγράμματος.

Θέλω να εκπαιδευτώ για

Συμπληρώστε τη φόρμα και εκπρόσωπός μας θα σας καλέσει για να συζητήσει μαζί σας.







    Left Menu IconΜΕΝΟΥ
    Acta