Επαγγελματική Αποκατάσταση Ευάλωτων Ομάδων Τάσεις & Προκλήσεις

Επαγγελματική Αποκατάσταση Ευάλωτων Ομάδων Τάσεις & Προκλήσεις

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα την ένταξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην εργασία, διοργανώθηκε την Πέμπτη 13 Ιουνίου, στο Δημαρχιακό Μέγαρο (Αθηνάς 63), στην αίθουσα Γουναρόπουλου, από τον Δήμο Αθηναίων στο πλαίσιο λειτουργίας του Job Center, σε συνεργασία με την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ (Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά).

 

Τη συζήτηση άνοιξαν με ένα σύντομο χαιρετισμό η Αντιδήμαρχος Αθηναίων κα. Μαρία Στρατηγάκη και ο πρόεδρος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ κος. Βασίλειος Μπάτζιος, οι οποίοι μίλησαν για τις προοπτικές που υπάρχουν για την ένταξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στους χώρους εργασίας, τις δυσκολίες και τα στερεότυπα που εξακολουθούν και ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία, αλλά και τη σημασία του Job Centre.

Έπειτα η συζήτηση επικεντρώθηκε στην παρούσα κατάσταση στην Εκπαίδευση και στην απασχόληση των Ευάλωτων ομάδων και πιο συγκεκριμένα, το λόγο πήραν ειδικοί σύμβουλοι και γραμματείς σε φορείς που υποστηρίζουν την κοινωνική ένταξη των Ρομά, αλλά και εργαζόμενοι σε ΜΚΟ.

Στη συνέχεια η συζήτηση αφορούσε στην επόμενη μέρα στην εκπαίδευση και στην απασχόληση των ευάλωτων ομάδων. Το λόγο πήραν εκπρόσωποι φορέων όπως ο ΟΑΕΔ, εκπρόσωποι του Υπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και Ασφαλίσεων, Διεύθυνσης και Φτώχειας, του Υπουργείου Παιδείας καθώς και ο κος. Ιωάννης Ανδρονικίδης νόμιμος εκπρόσωπος της ACTA A.E. – Τεχνοβλαστός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  αναφέροντας τις ενέργειες που έχουν γίνει ή σκοπεύουν να γίνουν προκειμένου να διευκολυνθεί ο σκοπός της ένταξης.

Τέλος, παρουσιάστηκαν πρακτικές ένταξης από το εξωτερικό, από τον Γερμανό Schonknecht Ronald, και τον Σλοβάκο Sprlak Tomas. Και οι δύο παρουσίασαν ορισμένα προγράμματα ένταξης που χαρακτηρίζονται ως πετυχημένα, ωστόσο στάθηκαν και στο γεγονός ότι οι προκαταλήψεις και ο κοινωνικός ρατσισμός, μεταξύ άλλων, είναι υπαρκτά προβλήματα ακόμα και σήμεραEnglish EN Greek EL